Басейнова дирекция Черноморски район
Мониторинг на водите

БДЧР - ВАРНА

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Министерството на околната среда и водите обявяват обществени обсъждания на актуализираните програми за мониторинг, изготвени съгласно чл. 11 от Рамкова директива за морска стратегия - тук

 Басейнова дирекция „Черноморски район“ публикува  проект на национален доклад на България за Актуализация на първа част от Морската стратегия, съгласно чл. 8, чл. 9 и чл. 10 (2012-2017) – тук

Басейнова дирекция „Черноморски район“ публикува Междинен преглед на значимите проблеми при управлението на водите в Черноморски район - тук

Басейнова дирекция „Черноморски район“ публикува  Актуализирана предварителна оценка на риска от наводнения - тук.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ публикува проект на Картите на заплахата и на риска от наводнения - тук.

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ

Заместник-министър Петър Димитров: Черно море е сред най-уязвимите морски екосистеми, човешките дейности трябва да бъдат внимателно преценени

31.10.2022

“Със своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси, все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дейности в морето да бъдат много внимателно преценени и по-щадящо прилагани”, това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров във Варна по време на дискусия посветена на празника.

„Преди 30 години, заедно с Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна поставихме началото, като подписахме Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Чрез Стратегическия план за действие към нея начертахме рамката на сътрудничество за по-доброто бъдеще за морето и региона. Днес отбелязваме деня на Черно море в безпрецедентна обстановка. Геополитическата ситуация дава своето отражение  върху околната среда не само на Украйна, но и на големи части от Източна Европа“, добави зам.-министър Димитров.

Честването на „Деня на Черно море“ (31 октомври) цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване. По този повод зам.-министър Димитров заедно с експерти от Басейнова дирекция – Черноморски район (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна (РИОСВ), Регионална лаборатория – Варна и Института по Океанология (ИО-БАН) се включиха в почистването на плаж „Аспарухово“.

... За повече информация

ДЕТСКИ КОНКУРС ЗА КАРТИЧКА ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ЧЕРНО МОРЕ

den na cherno more

По повод отбелязването на Международния ден на Черно море – 31 октомври, Басейнова дирекция “Черноморски район“ обявява конкурс за картичка, на тема “Морето – моето вдъхновение”. В конкурса могат да вземат участие деца от 7 до 14 години.      Отправя се послание до всички малки и големи деца, които желаят да участват- да пазят, обичат и ценят морето. Победителите ще бъдат отличени с награди и грамоти, а най-добрите ще бъдат качени  на интернет страницата на БДЧР.

Картичките може да изпращате до 30 ноември включително на адреса на БДЧР: гр. Варна-9000,  ул. „Александър Дякович“, № 33). 

... За повече информация

Басейнова дирекция чества Международния ден на Черно море

Във връзка с Международния ден на Черно море по традиция Басейнова Дирекция „Черноморски район“(БДЧР) ще отвори врати за обществеността.

 На 1 ноември/вторник/ от 10.00 часа до 14.00 часа, гражданите ще имат възможност да разговарят с експерти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с мерките по опазване на акваторията, залегнали в Плана за управление на речните басейни.

... За повече информация

БДЧР напомня, че срокът за регистрация на кладенци изтича на 28 ноември 2022г.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ напомня на собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи и др., че в срок до 28 ноември 2022 г. имат възможност да подадат заявление в БДЧР за вписване на съоръженията, разположени в собствения им имот, които не са вписани в регистъра, съгласно изискванията на Закона за водите. Заявлението (попълнено, подписано и сканирано) може да бъде изпратено и на електронната поща на дирекцията: bdvarna@bsbd.bg.

 

20.10.2022 г.


... За повече информация

Номиниране на младежки доброволчески инициативи в рамките на Европейската година на младежта 2022

nominirane

МОСВ подкрепя дейностите на Министерство на младежта и спорта (ММС), посветени на Европейската година на младежта 2022 и като партньор съдейства за популяризиране на младежките доброволчески инициативи.

Една от дейностите, които ММС осъществява, е изготвяне и публикуване на Бяла книга за младежко доброволчество. Целта на Бялата книга е да популяризира доброволчеството сред младите хора и ползата от доброволчески дейности за младите, обществото и страната. В тази връзка ММС е изготвило покана за номиниране на доброволчески инициативи, които да бъдат включени в книгата и формуляр за номинация.

Няма ограничения по отношение на целите и мисиите на младежките доброволчески инициативи, както и в броя на номинациите.

Крайният срок за номиниране е 10 октомври 2022 г.

Басейнова Дирекция и РИОСВ – Варна проведоха съвместни инициативи по повод Европейската седмица на мобилността

    mobilnost 

Басейнова Дирекция „Черноморски район” и РИОСВ – Варна отбелязаха със съвместни инициативи Европейската седмица на мобилността – 16-22 септември, която тази година се провежда под мотото „По-добри връзки“. Темата е избрана, за да отрази желанието на хората от цяла Европа отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения. Хората могат да осъществяват връзка при среща на площада в градска среда и да останат свързани помежду си чрез обществения транспорт.

... За повече информация

страница 4 от 218

<<< по-нови    1 2 3 4 5 6 7 8 9    По-стари >>>