Басейнова дирекция Черноморски район

МОСВ се включи в антикризисните действия в Царево

  • Мнението на учените потвърждава необходимостта от адекватна подготовка за настъпващите климатични промени

Експертите от метеорологичните служби трябва да имат основна роля, когато се подготвят плановете за управление на рискове от наводнения, според д-р Анастасия Стойчева, ръководител отдел „Метеорологични прогнози“ в Национален институт по метеорология и хидрология, част от МОСВ.

Югоизточна България се отличава с екстремни валежи, като този в Ахтопол, през 1994 година, който достига 463 литра на квадратен метър. През 2017 година река Велека излиза от коритото си. „За разлика от други райони в страната, където подобни валежи падат по-рядко, тук те се случват много по-често. Колегите от департамент „Метеорология“ разполагат с точни данни къде, в кой район, какви количества са падали назад в миналото. Няма кой друг да предостави такава информация“.

  • Краткосрочна прогноза за разпространението на отпадъци и различни потенциални замърсители, транспортирани от речните води в Черно море от Институт по океанология

Краткосрочна прогноза за разпространението на отпадъци и различни потенциални замърсители, транспортирани от речните води в Черно море след наводненията бе изготвена от доц. д-р Николай Вълчев и гл. ас. д-р Радослава Бекова от Институт по океанология към БАН.

Според прогнозата за скоростта и посоката на теченията, (както и поривите на вятъра) в Черно море за периода от 6 до 9 септември, продуцирана от Черноморския център за мониторинг и прогнози, се очаква част от внесените отпадъци от сушата и потенциални замърсители да се отложат по морското дъно, като се ограничат в прилежащите заливи (Приморско, Китен, Лозенец, Арапя, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистар), а друга част - по морската повърхност и плажни ивици в дадените райони.

Наблюдаваното явление е в резултат на покачване на морското ниво, свързано с преминаването на Средиземноморски циклон и бурните североизточни ветрове, от една страна, и голямото количество валежи, от друга. Това са два различни източници на наводнение, които се наслагват, като усложняват обстановката и способстват задържането на големи водни обеми в крайбрежната зона.